Ιανουαρίου 03, 2024

Σπ. Κουτρούλη, Γ. Σεφέρης και οι παλινωδίες της κριτικής



Ένα ενδιαφέρον βιβλίο βρέθηκε στα χέρια μου το οποίο μου κίνησε το ενδιαφέρον να το διαβάσω. Ο Σπύρος Κουτρούλης είναι ένας γνωστός συγγραφέας στοχαστής, ο οποίος με το έργο του αναδεικνύει τη σωστά εννοούμενη εθνική ιδεολογία και το πνεύμα πατριωτισμού. Όμως ο Κουτρούλης είναι και άλλα πράγματα, όπως καλός μελετητής των Π. Κονδύλη, Ίωνα Δραγούμη, του Π. Κανελλόπουλου, του πολύ σημαντικού φιλοσόφου Κ. Παπαϊωάννου, αλλά και του ποιητή Γιώργου Σεφέρη.

Το βιβλίο για τον Σεφέρη ασχολείται με την ανάδειξη των πραγματικών διαστάσεων του Σεφέρη που σύμφωνα με τον Κουτρούλη προδιαγράφονται μέσα στα πλαίσια του μοντερνισμού, αλλά και της πίστης της μελέτης, της προβολής της ελληνικής παράδοση. Ο συγγραφέας βλέπει τον Σεφέρη να κινείται μέσα στα πλαίσια της Γενιάς του '30.Ο Κουτρούλης υποστηρίζοντας με σημαντικά επιχειρήματα και τεκμήρια την άποψή του έρχεται σε αντιπαράθεση με μια σειρά από άλλους συγγραφείς που έχουν άλλη άποψη. Στο έργο ελέγχονται και ανασκευάζονται κυρίως οι απόψεις του Δ. Δημηρούλη, του Δ. Γιανουλόπουλου αλλά και του Άκη Γαβριηλίδη για τον Σεφέρη. Παράλληλα ο συγγραφέας βρίσκει πρόσφορες και σημαντικές απόψεις με τις οποίες συμφωνεί. Έτσι αποδέχεται τις αντιλήψεις των Βαγενά, Μαρωνιτη, Σαββιδη, Αυγέρη, Τσιρκα, Καγιαλή, Πιερή και άλλων.
Το κύριο θέμα που διαπερνά ως κόκκινη κλωστή το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου είναι ο Σεφέρης εκφράζει ή ανήκει στην παραδοσιακή λαογραφική πατριωτική ομάδα για την παράδοση ή στκν μοντερνισμό. Εκφράζει μια κοινωνική η πολιτική τάξη ή εκφράζει ή μπορεί να εκφράσει το λαό. Ακόμα οι πεποιθήσεις του Σεφέρη για την Ελλάδα ανήκουν στην παραδοσιακή ρομαντική άποψή για την πατρίδα ή είναι απολύτως κατανοητές και θεμελιωμένες στο πνεύμα του μοντερνισμού. Επίσης ένα θέμα σημαντικό: ο Σεφέρης τήρησε τη σωστή στάση στο Κυπριακό ή υποχωρησε στις επιταγές των πολιτικών στη συνθήκη της Ζυρίχης. Ο Κουτρούλης διερευνά με μεγάλη επιστημονική αρτιότητα το θέμα για να θεμελιώσει την άποψη πως το έργο του είναι μοντερνιστικό αλλά δεν καταδικάζει και την παράδοση, την αυθεντική, την παραγνωρισμένη, την ιδιαίτερη, την λαϊκή την αξία παράδοση, αυτή που βοηθά το άτομο ανά εξελιχθεί.
Ο συγγραφέας εξετάζει το έργο Μέρες του Σεφέρη, καθώς και τη νεότερη βιβλιογραφία που έχει σχέσεις ιδίως με τις πολιτικές και κοινωνικές του απόψεις. Από την άποψη αυτό είναι ένα σύγχρονο έργο που έχει πολλά να προσφέρει σε μια σύγχρονη αντίληψή, αφού απόψεις πως ο Σεφέρης ανήκει στην αστική τάξη ή πως η στάση του στο Κυπριακό δεν είναι σωστή είναι πλατεία διαδεδομένες στην αριστερή διανόηση. Διαβάζοντας το έργο αυτό ο καθένας παίρνει επιχειρήματα και τεκμήρια που έρχονται σε αντίθεση με αυτές τις απλοϊκές αντιλήψεις.
Είναι ένα άρτιο έργο που διερευνά το εξελισσόμενο ενδιαφέρον σχετικά με τη σχέση εμείς και οι άλλοι, εμείς και η παράδοση. Οι απόψεις που γεννιούνται είναι νέες, είναι σημαντικές και πάντα επίκαιρες. Θα συνεχίσουν να βγαίνουν και να τυπώνονται άρθρα. Σε αυτά τα νέα έργα το βιβλίο του Κουτρούλη με την άρτια οργάνωση και προβολή των θεμστω του παρέχει βοήθεια.