ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ


      Ο Μ. Πάτσης έχει σπουδάσει φιλοσοφία. Έχει τελειώσει τη φιλοσοφική σχολή του Κιέβου Ουκρανίας, επί ΕΣΣΔ,  και έχει πάρει αντιστοιχία του πτυχίου του στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ. Κατέχει μάστερ φιλοσοφίας και είναι διδάκτωρ φιλολογίας της Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας.  Δίδαξε ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία επί σειρά ετών στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας - Λομονόσοφ, ως αποσπασμένος εκπαιδευτικός. 

      Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, στη Μέση Εκπαίδευση. Έχει κυκλοφορήσει οκτώ βιβλία από τα οποία μερικά είναι λογοτεχνικά όπως «Ο χρόνος νησί» (2006, 2011), «Σμπόρνικ» (2012), «Ζωή στο δρόμο» (2015), «Σκόρπισαν οι φίλοι» (2016), έχει παρουσιάσει τα έργα του Πούσκιν στον τόμο "Μικρά ποιήματα" (2012) και έχει εκδώσει τη μελέτη   «Καζαντζάκης και Ρωσία – οικοφοβία, διαλογικότητα, καρναβάλι» (2013), μελέτη που συμπεριλήφθηκε στους βραχείς καταλόγους των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων του 2014 στην κατηγορία "Δοκίμιο". 

      Έχει εκδώσει εκπαιδευτικά βιβλία για την εκμάθηση της ελληνικής στη Ρωσία, μεταξύ αυτών το πρωτότυπο έργο «Η μετάφραση από τα ελληνικά στα ρωσικά και αντίστροφα» (Μόσχα 2012) καθώς και έχει επιμεληθεί μεταφράσεις ελληνικής λογοτεχνίας στα ρωσικά (Μένη Κουμανταρέα «Η φανέλα με το εννιά»).  Το 2018 εξέδωσε τη συλλογή λογοτεχνικών έργων νέων μαθητών του 6ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας,  με τίτλο «Ψηφίδες και χρώματα»με την αρωγή του Δήμου Ν. Ιωνίας.  

      Έχει λάβει μέρος σε πολλά συνέδρια με θέμα την ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια για τον Νίκο Καζαντζάκη. 

       Στα ενδιαφέροντά του την παρούσα περίοδο εντάσσεται η λογοτεχνία του Π. Ιστράτι και η δημιουργική  σχέση του προς τον Ν. Καζαντζάκη, αλλά και η λογοτεχνία των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων.