Ιουνίου 29, 2023

Βίκυ Κλεφτογιάννη, Λεύκες

 Βίκυ Κλεφτογιάννη, Λεύκες




Διηγήματα 


Διάβασα αυτά τα διηγήματά με ευχαρίστηση και σχετικά σύντομα.  Η συλλογή αποτελείται από 23 σύντομα και αρκετά έξυπνα διηγήματα τα οποία μου δημιούργησαν ευχάριστη διάθεση και κλίμα διερεύνησης. 



 Οι κεντρικοί ήρωες είναι όλες γυναίκες με τις οποίες η Κλεφτογιάννη δημιουργεί ένα μικρό ιδιότυπο πολυαφήγημα γύρω από τα πάθη και τους πόθους, τα λάθη και τις αδυναμίες. Οι ηρωίδες είναι γεμάτες με προβλήματα και αδυναμίες,  με ισχυρό ή αδύναμο χαρακτήρα,  οι οποίες με τη δύναμη της μνήμης προσπαθούν να επιβιώσουν. Η μνήμη είναι η αγαπημένη διάθεση των γυναικών.  


Ωραίος είναι ο τρόπος γραφής,  ο οποίος στηρίζεται στην έκπληξη,  στο σασπένς που αιχμαλωτίζει τον αναγνώστη. Τα διηγήματα αυτά είναι σύντομα, μικρά κείμενα. 

Η μνήμη της δίωξης των Εβραίων της Θεσσαλονίκης,  η μνήμη της βίας κατά των γυναικών στο σπίτι,  ή μνήμη του παλιού βιολογικού φύλου, η αναστάτωση από τον γάμο με μεγάλη ηλικιακή διαφορά και η προδοσία, η χαμένη αλλά παρούσα αγάπη που αιμορραγει την ψυχή κ.α. είναι κάποια από τα θέματα. 

Ενδιαφέρουσα συλλογή που ο αναγνώστης θα την αγαπήσει.  Αξιόλογη διηγηματογράφος.