Ιουνίου 23, 2023

Ο ελληνικός τρόπος

 Μιχάλης Πάτσης 

Σκηνή από την3η Πράξη του έργου Νησί της Αφροδίτης, του Α. Πάρνη,
ανεβασμένο τ0 1960 στο Θέατρο Μάλι της Μόσχας 


Ελληνικός τρόπος είναι πολλά και καταλαβαίνουμε πως αφορούν στη δική μας ιδιοπροσωπία όχι μόνο σε θέματα πολιτισμού, θεωρίας δηλαδή αλλά και σε πιο πρακτικά.

Στη σημερινή πολυσύνθετη ζωή αναγκαζόμαστε σε πολλά θέματα ή προβλήματα που προκύπτουν να φέρνουμε λύσεις από το εξωτερικό και με αυτό τον τρόπο να μην προάγουμε ένα δικό μας τρόπο επίλυσης των προβλημάτων. Λένε συνήθως, εμείς θα εφεύρουμε το τροχό; Χρειάζεται και τον τροχό να εφεύρουμε πάλι και να κάνουμε λάθος, αλλιώς δεν μαθαίνουμε να αναπτύσσουμε τον εαυτό μας όπως πρέπει. Π.χ. σε θέματα διοίκησης, οικονομίας, ρύθμισης της ζωής και της επιστήμης πρέπει να τολμούμε. Όμως να προάγουμε τα ζητήματα αυτά με γνώμονα τη Δημοκρατία ή την αύξηση δικαιωμάτων. Αλλά χρειάζεται να σκεφτούμε και με γνώμονα τη δική μας παράδοση. Για να πω την αλήθεια όλα ξεκινούν από την επιστήμη σήμερα. Χρειάζεται να έχουμε τη δική μας θεωρία και πρακτική για την τεχνητή νοημοσύνη. Αυτό να κάνουμε. Εμείς θεωρούμε πως η τεχνητή νοημοσύνη αναπτύσσεται παντού με τον ίδιο τρόπο. Δεν είναι έτσι. Ο κάθε λαός βάζει τη δική του προσωπικότητα και εκδοχή, έτσι και ο ελληνικός τρόπος λοιπόν σημαίνει κατά τη γνώμη μου τόλμη, αλλά και καλύτερη σύμπλευση με τη σύγχρονη εποχή.
Στην Ελλάδα συνήθως αυτούς που σκέφτονται με έναν ιδιαίτερο τρόπο δεν τους ανέχονται. Εμείς έχουμε ως παράδοση τις κοινότητες πρέπει να τις μελετήσουμε και να τις αναδείξουμε, όχι γιατί το λένε οι ρασοφόροι, αλλά γιατί είναι ελληνική παράδοση. Αλλού υπάρχουν Λόρδοι, Ευγενείς, Βογιάροι, στην Ελλάδα τέτοια παράδοση δεν υπήρξε. Αν κάποιος Γάλλος επισκεφθεί στις Βερσαλλίες τα δωμάτια του Λουδοβίκου 14ου θα μιλήσει ψιθυριστά, ένδειξη πως υπάρχει ο απόηχος του φόβου της βασιλείας, και στο Λούβρο με τον ίδιο τρόπο θα φερθεί. Ο Έλληνας έχει άλλη συνήθεια, δεν φοβάται απεναντίας μάλλον χλευάζει τη βασιλεία.
Η ιδιαίτερη παράδοση φαίνεται στην επιστήμη. Ο τρόπος που διδάσκονται τα μαθηματικά στην Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ιαπωνία διαφέρει. Ο τρόπος με τον οποίον αποδεικνύουν τα διάφορα μαθηματικά στοιχεία. Η παράδοση ξεκινά από σήμερα από εκεί που θα διαφέρεις αλλά στο ίδιο πλαίσιο.
Σε εμάς δεν νοείται κάποιος να αλλάξει κάτι από το παραδεδεγμένο, ή από αυτό που θα πάρει από την περιοχή που σπούδασε.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η γεωγραφία, όπως είχε δείξει ο καθηγητής Μάργαρης. Συνήθως διδάσκουμε τους μαθητές πως το Φθινόπωρο τα φύλλα από τα δέντρα πέφτουν και ο Μάργαρης είχε γράψει αυτό δεν είναι εικόνα από την ελληνική φύση, αλλά από τη Γερμανική, γιατί και το φθινόπωρο αι το χειμώνα πολλά δέντρα στην Ελλάδα διατηρούν τα φύλλα τους.
Όλες οι αντιδράσεις:
Xrysoula Xantziara και Spyros Koutroulis