Ιουνίου 12, 2023

Ειρήνη στην Ουκρανία


Ο πόλεμος δεν είναι η λύση. Με άλλα μέσα πρέπει να λυθούν τα προβλήματα, να βρεθούν λύσεις. Το να μπεις στον πόλεμο είναι εύκολο, το να τελειώσεις  μια τέτοια επιχείρηση είναι δύσκολα. Ο ουκρανικός λαός χρειάζεται προστασία και ηρεμία. Η Ρωσία με τον πόλεμο χάνει το δίκιο της. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει δεν είναι από τους γείτονες της αλλά από τις μεγάλες δυνάμεις της Δύσης.


Η Ρωσία και η Ουκρανία

Η κατάσταση μεταξύ των δύο κρατών βρίσκεται σε οριακό επίπεδο. Οι σχέσεις το προηγούμενο διάστημα είχαν ενταθεί. Από το 2014 υπάρχει ένας αγώνας ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις για τον έλεγχο της Ουκρανίας. Δεν ξέρω όμως αν οι σχέσεις όταν τραυματίζονται μπορούν να αποκατασταθούν. Ο Πούσκιν στην εποχή του πίστευε πως οι Σλάβοι μεταξύ τους έχουν σκληρές και ανταγωνιστικές σχέσεις αλλά θεωρούσε πως στο τέλος βρίσκουν μόνοι τους τη λύση και ομονοούν. Αυτά τε εξλεφρασε στο ποίημα «Στους συκοφάντες της Ρωσίας». Μιλούσε για τις ρωσοπολωνικές σχέσεις. Από τότε, από το 1830 οι δυτικές δυνάμεις επενέβαιναν σε θέματα της Ρωσίας. Οι καιροί αλλάζουν και οι άνθρωποι και οι καταστάσεις. Τότε ΗΠΑ δεν υπήρχε ως σημαίνουσα δύναμη. Κι ακόμα το 1860 περίπου για ασήμαντο πόσο η Ρωσία πούλησε την Αλάσκα στους Αμερικανούς

 Άλλες εποχές. 

Σήμερα όμως θεωρώ πως και οι δύο σλαβικοί πληθυσμοί Ρώσοι και Ουκρανοί θα πρέπει να φτιάξουν πάλι τις σχέσεις τους. Και μακάρι όλη τούτη η έχθρα να τελειώσει με μια φιλία, διότι αυτοί είναι λαοί με μεγάλη παρουσία στην Ευρώπη.