"Κουρελουργήματα" ο Νατσιός, " εκφυλισμένη τέχνη " ο Χίτλερ
Γεωργία Λαλέ «Η ενοχή της γειτονιάς»
Είπε ο καθηγητής και βουλευτής Νατσιός, από το βήμα της Βουλής. «Η σημαία μας φτιαγμένη με κλινοσκεπάσματα και με ροζ χρώμα. Η σημαία μας είναι γαλανόλευκη και βάφεται με κόκκινο μόνο με το αίμα των ηρώων μας».
Εντύπωση κάνει στο λόγο του Νατσιού το διστακτικό ύφος, η αφελής μεγαληγορία περί ελληνικής σημαίας, ως άλλος λογοκριτής τοποθετεί όρια στο τι είναι αποδεκτό και τι όχι, για ένα θέμα σημαντικό, την ελληνική σημαία. Βουλευτή ψηφίζουμε, όχι τον "Γκαίμπελς" να μας λέει τι δεν πρέπει να κάνουμε.
Θυμίζει τον μακρινό και κοντινό του πρόγονο ο οποίος έλεγε " Όποιος ζωγραφίζει και βλέπει έναν ουρανό πράσινο και λιβάδια μπλε θα έπρεπε να στειρώνεται" Χίτλερ, 1937.
Ο Χίτλερ δεν καταλάβαινε άλλη τέχνη από την ρεαλιστική και εκείνη που εκθειάζει το γερμανικό έθνος, που μιλά για τον κοσμοϊστορικό προορισμό του. Την μοντέρνα τέχνη την ονόμαζε εκφυλισμένη.
Οι μικροί χιτλερίσκοι της εποχής μας, επειδή οι ίδιοι είναι άτομα χωρίς ιδιαίτερα ταλέντα, φαντάζονται πως τους στερούν αυτό για το οποίο δεν μπορούν να προσθέσουν ούτε μια νέα δημιουργική πινελιά, την πατρίδα. Είναι η μοίρα τους.
Η πατρίδα δεν είναι γι' αυτούς ιδεώδες αλλά μια ασφαλής στάνη, όπου μαντρωμένοι με άλλα παρεμφερή οντάρια, θέλουν να κρύψουν τα επιθετικά τους ένστικτα.
Εκφυλισμένη τέχνη - εκφυλισμένη σκέψη
Ο όρος εκφυλισμένος για τις τέχνες και τα γράμματα είναι όρος του Χίτλερ και της ναζιστικής ιδεολογίας. Σημαίνει την μοντέρνα τέχνη, αυτή που δεν απεικονίζει με ρεαλισμό την πραγματικότητα και δεν παρουσιάζει τα ιδεώδη του γερμανικού έθνους. Όλα τα μοντέρνα ρεύματα είναι εκφυλιστικά σύμφωνα με τον Χίτλερ. Ο Γκαίμπελς αρχικά διαφωνούσε. Ο Χίτλερ θεωρεί την μοντέρνα τέχνη δημιούργημα του εβραϊσμού και των μπολσεβίκων γι' αυτό την αντιμάχεται. Όλα τα ρεύματα της εποχής όπως ο εξπρεσιονισμός, ο κυβισμός, ο ντανταϊσμός, ο φωβισμός, το μπάουχάους βγαίνουν παράνομα, οι καλλιτέχνες διώκονται τα έργα κατάσχονται. Άλλα καίγονται σε υπαίθριους χώρους, αλλά πωλούνται, άλλα φυλάσσονται. Ο Πικάσο, ο Βαν Γκονγκ, ο Σεζάν, ο Μαρκ Σαγκάλ και πολλοί άλλοι απαγορεύονται. Συγκεντρώθηκαν 16.000 πίνακες. Πολλοί καραστραφηκαν. Πολλοί μετά τον πόλεμο κατέληξαν στο Εμριτάζ.
Το 1937 διοργανώνεται έκθεση εκφυλισμένης ζωγραφικής στο Βερολίνο με σκοπό τη διαπόμπευσή της. Εκεί παρατίθενται πολλά έργα μεταξύ αυτών και ένα έργο του Γερμανού ζωγράφου Ντίξ με τίτλο Ανάπηροι πολέμου. Ο Ντιξ είχε λάβει μέρος στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο ως εθελοντής. Στον πίνακά του παρουσιάζει τέσσερις απόμαχους του πολέμου να είναι ανάπηροι και να ζητιανεύουν στους δρόμους. Οι Χιτλερικοί τον κατηγόρησαν πως διαπομπεύει το γερμανικό έθνος και έκαψαν τον πίνακα.
Στην έκθεση του Βερολίνου για την εκφυλισμένη τέχνη, η τέχνη αυτή παρουσιάστηκε μέσω της διαστρέβλωσης της αλήθειας με τις εξής θεματικές.
« Η αποκάλυψη της ψυχής της Εβραϊκής φυλής
Προσβολή στη Γερμανίδα γυναίκα
Το ιδανικό-κρετίνος και πόρνη
Εσκεμμένο σαμποτάζ της εθνικής αμύνης
Γερμανοί αγρότες-μια εβραϊκή άποψη
Η εβραϊκή επιθυμία για αγριότητα αποκαλύπτεται-στη Γερμανία ο Νέγρος γίνεται το φυλετικό ιδανικό μιας εκφυλισμένης τέχνης
Η τρέλα γίνεται μέθοδος
Η φύση μέσα από τα μάτια άρρωστων ψυχών»
Όλα αυτά τα γράφω όχι για το τότε, αλλά για το τώρα, όταν πια χωρίς καμία ντροπή, άνθρωποι αγράμματοι; αφελείς; απλώς προβοκάτορες θέλουν να γυρίσουν την Ελλάδα χρόνια πίσω. Μεγάλη εντύπωση μου έκανε η αποκαθήλωση της ροζ σημαίας από το προξενείο στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μακάρι να μην έχουμε άλλες επιπτώσεις, όπως λογοκρισία ή διώξεις κατά καλλιτεχνών. Όμως τι μας λέει πως δεν θα υπάρξει κάποια συνέχεια αφού η αρχή έχει πια γίνει;
Το έργο αυτό είναι εξπρεσιονιστικό, φέρει την ονομασία Μπλε Άλογο και είναι του 1911. Όμως επειδή παρουσιάζει με η ρεαλιστικό έργο το άλογο, χρώμα μπλε, τα μέλη του με ευθείες γραμμές, θεωρήθηκε έργο εκφυλισμένης τέχνης και απαγορεύτηκε.