Σεπτεμβρίου 25, 2024

Μια πρόταση για τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας

 

 


 

 

Μια πρόταση για τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας  : πανευρωπαϊκή συνδιάσκεψη ειρήνης

 

Σήμερα ζούμε έναν ανελέητο πόλεμο στην Ευρώπη. Μια χώρα η Ρωσία έχει εισβάλει και έχει καταλάβει μέρος της Ουκρανίας. Ο Πούτιν και η προπαγάνδα του έχει αντιστρέψει τους όρους: υποστηρίζει πως στην Ουκρανία, η Δύση έχει επιτεθεί στη Ρωσία. Μόνο με αυτό το ψέμα θα μπορούσε να πείσει πολλούς από τους κατοίκους της χώρας του. Όμως έτσι φαλκιδεύει την αρχή για την εδαφική ακεραιότητα των κρατών. Και η Ουκρανία είναι ανεξάρτητο κράτος!

Σκοπός είναι να σταματήσει ο πόλεμος, χάνονται νέοι άνθρωποι και από τα δύο μέρη εκεί, σκοπός επίσης είναι να επανέλθουν τα σύνορα στην πρότερη κατάσταση.



Η δυτική διπλωματία στα λόγια είναι με την Ουκρανία, βαθύτερα θέλει να διατηρήσει την εστία έντασης, γιατί δεν κάνει κάτι για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

Αν ήταν με την Ουκρανία θα φρόντιζε η χώρα να ήταν εξοπλισμένη καλά πριν αρχίσει τον πόλεμο, θα την βοηθούσε στην αρχή με υλικό, θα την ενέτασσε τουλάχιστον στην ΕΕ, επίσης αν έβλεπε πως δεν θα μπορούσε η Ουκρανία να αντισταθεί θα συμβούλευε για διπλωματική επίλυση. Σήμερα εξοπλίζει την Ουκρανία με αβέβαιο όμως αποτελέσματα. Σήμερα ματώνει ο όλος ο ουκρανικός λαός και οι Ρώσοι φαντάροι, χωρίζονται δύο έθνη αδερφά, διευθύνονται οι αντιθέσεις στην περιοχή και στην Ευρώπη.

Ακόμα διαδίδει την άποψη πως τα πράγματα θα λυθούν, αν ο Πούτιν φύγει από την εξουσία, αν ο λαός κάνει επανάσταση. Μάλιστα στην αρχή είδαν στη φάρσα Πριγκόζιν επανάσταση κατά του Πούτιν. Θα πρέπει να πω ότι η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, ούτε οι άνθρωποι μένουν ίδιοι. Γιατί οι Ρώσοι να διώξουν τον Πούτιν αφού τούτη την περίοδο το επίπεδο ζωής είναι πολύ καλό όπως και η ασφάλεια στη χώρα παρά τον πόλεμο και τις επιστρατεύσεις δείχνει πολύ ικανοποιητικό; Οι Ρώσοι δυστυχώς ή ευτυχώς δεν έχουν συνηθίσει σε μορφές διακυβέρνησης δυτικού τύπου! Δεν σημαίνει όμως πως στερούνται παντελώς τη δημοκρατία. Για ποιο λόγο να αλλάξουν τον Πούτιν που τους τονίζει και τον εθνικό τους χαρακτήρα δεν είναι σαφές.  Όμως μην φανεί πως παραδέχομαι ότι η Ρωσία δεν αντιμετωπίζει προβλήματα. Αντιμετωπίζει. Ιδίως τον κρυφό  δειλό  διχασμό  ανάμεσα στους ανθρώπους για τον πόλεμο.

Επίσης η Δύση δεν είναι εχθρός του Πούτιν αλλά ούτε και της Μεγάλης Ρωσίας της σημερινής εποχής. Ακούσαμε ήδη πως προτείνουν στην Ουκρανία να κάνει εδαφικές παραχωρήσεις στη Ρωσία για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, κάτι που μας κάνει να καταλαβαίνουμε πως οι μεγάλες δυνάμεις της Δύσης έχουν από τώρα έρθει σε μια συνεννόηση με τη Ρωσία. 

Πώς θα ξεπεραστεί η κρίση;

Με διεθνή διάσκεψη για την ειρήνη και ασφάλεια στην Ευρώπη! Να κληθούν όλα τα κράτη. Να τεθούν αρχές και να γίνει κατορθωτό όλοι να αναλάβουν δεσμεύσεις. Ας πάρει την πρωτοβουλία η Ελλάδα.

Εντύπωση προξενεί πως και τα κράτη της Δύσης αντί να καλέσουν τη Ρωσία και όλη την Ευρώπη σε σύσκεψη ειρήνης, αν γινόταν κάτι στα πλαίσια της Ευρώπης θα ήταν αλλιώς τα πράγματα, επέβαλαν αμέσως μέτρα με αμφίβολα αποτελέσματα. Ο κόσμος σήμερα δεν είναι μόνο η δυτική Ευρώπη.