Αυγούστου 30, 2024

Το Τρόπαια - χωριό της εθνικής συμφιλίωσης


 Το Τρόπαια - χωριό της εθνικής συμφιλίωσης


Σήμερα, 29 Αυγούστου, επέτειος τερματισμού του Εμφυλίου είναι ανάγκη να στοχαστούμε για το παρελθόν και το μέλλον.
Πολλά είναι αυτά που πέρασε ο τόπος και η δική μας ή περιοχή από τον Εμφύλιο και τα γεγονότα που βίωσε η Ελλάδα πριν την έναρξή του.
Η Ελλάδα λόγω παράδοσης και πολιτισμού, αλλά και λόγω της πολιτικής συγκυρίας, της βοήθειας των ΗΠΑ, πιο πριν την συμφωνία Τσόρτσιλ Στάλιν, δεν θα μπορούσε να μην ανήκει στη Δύση.
Στον Εμφύλιο χάθηκαν πολλοί και από τις δύο πλευρές. Δεν ξέρω αν υπάρχει επίσημος αριθμός για τους νεκρούς, αλλά παλιότερα λέγαμε 25.000 από την κάθε πλευρά. Σήμερα υποστηρίζεται πως ο εθνικός στρατός είχε 43.000 νεκρούς.


Σήμερα αυτό που προβάλλει είναι η συμφιλίωση, η ομόνοια και η ενότητα του λαού. Δηλαδή η αποδοχή ότι ο πόλεμος ο εμφύλιος ήταν όλεθρος και μεγάλο σφάλμα.
Τα Τρόπαια λόγω της ιστορίας του και της συμπεριφοράς των κατοίκων θα μπορούσε να ήταν ένα χωριό σύμβολο στην ιστορία της χώρας, διότι εδώ έδρασαν οι δυνάμεις της κοινωνίας, ιδίως οι μάνες και απέτρεψαν τα χειρότερα. Επίσης η μεγαλύτερη μελέτη της ιστορίας του χωριού θα μπορούσε να αναδείξει πολλές πτυχές αυτού του νοήματος.
Είναι κάποιοι που παραμένουν στο παρελθόν και από τις δύο πλευρές. Νομίζω κάνουν λάθος. Πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά.