Αυγούστου 11, 2022

Τα ρωσικά πολιτικά και κοινωνικά αρχείο ΡΓΚΑΣΠΙ

Μιχάλης Πάτσης  


Τα ρωσικά πολιτικά και κοινωνικά αρχείο - Российский государственный архив социально политической истории (РГАСПИ) : Ρωσικά κρατικά αρχεία κοινωνικής και πολιτικής ιστορίας  


Η είσοδος των ΡΓΚΑΣΠΙ  στην οδό Μπολσάγια Ντιμίτροφκα 15 



Η υπηρεσία πολιτικών και κοινωνικών αρχείων της Ρωσίας είναι πολύ σημαντικός πόρος για την πολιτική και κοινωνική ιστορία της Ρωσίας και της Ευρώπης επομένως και της Ελλάδας.



Εδώ έχουν συγκεντρωθεί τα αρχεία, δηλαδή έγγραφα των Ελλήνων κομμουνιστών ή μη που είχαν κάποια σχέση με τη Σοβιετική Ένωση και ιδιαίτερα με την πόλη της Μόσχας. Η Μόσχα ήταν παλιά το κέντρο του διεθνούς σοσιαλιστικού και κομμουνιστικού συστήματος και επομένως πολλές πληροφορίες είναι συγκεντρωμένες εδώ.
Για να πάρεις έγγραφα θα πρέπει να μιλήσεις με κάποιον αρμόδιο και να πεις γιατί θέλεις το έγγραφο. Καλό θα είναι να είσαι ερευνητής και να έχεις κάποια σχέση με κάποιο ίδρυμα.
Είναι εύκολο να βρεις, να εντοπίσεις αρχεία και να τα πάρεις σε αντίγραφο ή να τα αντιγράψεις; Πρέπει να καθίσεις στη βιβλιοθήκη να δεις την κατάταξη των εγγράφων και να ζητήσεις να τα διαβάσεις. Οι Ρώσοι πολλά έγγραφα τα έχουν κλειστά, δεν τα δίνουν προς ανάγνωση. Αν είσαι τυχερός μπορεί να τα πάρεις αλλά μάλλον αν το έγγραφο είναι κλειστό θα πρέπει να πας σε κάποιον ανώτερο μήπως σου επιτρέψει.
Αν δεις το κείμενο και σου αρέσει μπορεί να το βγάλεις φωτοτυπία. Κάποια όμως έγγραφα δεν επιτρέπεται να φωτοτυπηθουν και γι' αυτό θα πρέπει να το αντιγράψεις.
Είναι μόνο το ΡΓΚΑΣΠΙ που διαθέτει πολιτικά και κοινωνικά αρχεία που αφορούν στην Ελλάδα; Όχι υπάρχουν και άλλες υπηρεσίες αρχείων.
Δύο λόγια για το έγγραφο με τη δίωξη των Ποντίων.
Παλιότερα δούλευα σε αυτά τα αρχεία το θέμα για τον Νίκο Καζαντζάκη. Κάποια στιγμή έπρεπε να εξετάσω τη σχέση του με το ΚΚΕ στη Ρωσία. Ζήτησα τα αρχεία του ΚΚΕ που υπάρχουν εκεί και μου τα έδωσαν. Εγώ σήμερα τα έχω αναρτήσει στο μπλογκ μου.
Όμως μέσα στα στα αρχεία του ΚΚΕ υπήρχε και το παραπάνω κείμενο, δηλαδή η μετεγκατάσταση των Ποντίων στο Καζακστάν. Παραξενεύτηκα ποια σχέση υπήρχε μεταξύ τους, δηλαδή ΚΚΕ και μετεγκατάστασης Ποντίων. Προσπάθησα να το βρω. Ήταν δύσκολα
Μετά από χρόνια το αρχείο το βρήκα . Δεν μου επέτρεψαν να βγάλω φωτοτυπία αλλά το αμιγραψα. Απ' ότι βλέπουμε σχέση άμεση ή έμμεση είτε κάποια άλλη τι ΚΚΕ με αυτό το θέμα δεν έχει. Τι αρχείο αυτό υπάρχει σε άλλη ανάρτηση μου σήμερα με τίτλο " Πώς ο Στάλιν διώξε τους Πόντιους. Το πήρα από ανάρτηση του φίλου Σπύρου Κουτρούλη.
Κατάλαβα πως ένα λάθος μου έδωσε τη δυνατότητα να βρω ένα κείμενο που ως τότε κανένας δεν είχε δει. Ίσως γιατί στο συγκεκριμένο φάκελο. Υπήρχαν άλλα αρχεία για το ΚΚΕ.
Το κείμενο το πήρα στα χέρια μου τα μετά από μερικά χρόνια αλλά επιβεβαιώνεται η υπόθεση πολλών ερευνητών πως ο Στάλιν αποδεχόταν μια εθνική θεωρία που χώριζε τα έθνη σε σημαντικά και ασήμαντα με κριτήριο τη σχέση τους προς την ΕΣΣΔ.
Σήμερα στα ΡΓΚΑΣΠΙ πρέπει να εργαστούμε για να βρούμε στοιχεία: για τη συμμετοχή της ΕΣΣΔ στον ελληνικό εμφύλιο, συμφώνησε ο Στάλιν με την έναρξη του εμφυλίου ή όχι, ήταν γνώμη των Ελλήνων κομμουνιστών, Ζαχαριάδη, ή και Ρώσων η έναρξη του εμφυλίου. Βέβαια να εργαστούμε για να δούμε αν και σε άλλες πτυχές του ελληνικού κομμουνιστικού κόμματος υπήρχε ανάμειξη του Στάλιν.
Τα αρχεία του ΡΓΚΑΣΠΙ για το ΚΚΕ είναι τα παρακάτω. Όμως εδώ δεν είναι τα αρχεία για τον κάθε κομμουνιστή ξεχωριστά καθώς και νεώτερα αρχεία που έχουν αρχειοθετηθεί.

https://drive.google.com/file/d/1uu3jMC8nGv802hPrS5gvpwXqaasd-x2o/view?fbclid=IwAR25hkNxQpCekkHHMafn0_xdyhe6Mj_CQwA7WwebyKWbbE7MlLBXmc0cQF8