Μαΐου 26, 2021

Τι συμβαίνει στη Λευκορωσία;

 Τι συμβαίνει στη Λευκορωσία;


Νομίζω πως το γεγονός της αεροπειρατείας μας βάζει σε νέες σκέψεις. Σκέφτομαι ο Λουκασένκο είναι ένας άνθρωπος που θέλει πάση θυσία να μείνει στην εξουσία. Αυτό που τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα είναι τα δικά του προσωπικά συμφέροντα. Θα έκανε μόνος του όμως μια τέτοια ενέργεια; Χωρίς ίσως την ενθάρρυνση κάποιων άλλων; Κάποιων ισχυρών; Φοβάμαι όχι. Στην ιστορία αυτή και άλλοι εμπλέκονται.


Προσωπικά η υπόθεση μου θυμίζει το 2014 και τις αλλαγές στην Ουκρανία. Το σκηνικό δημιουργείται με την ίδια τεχνική υπό αναλογία. Στις ΗΠΑ έχουν αναλάβει οι δημοκρατικοί που θέλουν πάση θυσία σύγκρουση με Ρωσία και επέκταση. Ίσως γι αυτό και πολλοί δεν ήθελαν τον Τραμπ ιδίως από τις δημοκρατικές δυνάμεις.

Από την άλλη ακούω πάλι τα ίδια περί ναζιστών τα οποία προετοιμάζει η άλλη πλευρά στο επίπεδο προπαγάνδας. Κάποιοι αφελείς πιστεύουν και διακινούν την ιδέα πως οι δυνάμεις που είναι με τη Δύση είναι ναζιστές. Καταλαβαίνουμε πως αυτά είναι μόνο για κατανάλωση. 


Αφού λοιπόν το ιδεολογικό οπλοστάσιο θερμενευαι θα έχουμε και εδώ σύγκρουση.


Ποιοί συμμετέχουν; Η Αμερική, η Ρωσία και ο Λουκασένκο. 


Ο Λουκασένκο έχετε στενό ορίζοντα. Επιδιώκει την φυσική εξόντωση του αντιπάλου. Ενδιαφέρεται μόνο για το τώρα, δεν έχει βάθος και προοπτική η σκέψη και η ενέργεια του. Αυτός θέλει τον αντίπαλο στη φυλακή. Να τον ελέγχει φυσικά. Κάποιοι ίσως τον βοήθησαν να συλλάβει τον νεαρό αντιφρονούντα. Αυτή είναι η χαρά του. Έγραψα πως μοιάζει με σοβιετικού δικτάτορα. Λάθος. Οι σοβιετικοί ήταν πολύ πιο έξυπνοι από αυτόν.


Οι δυτικές δυνάμεις πάντα ήθελαν καλές σχέσεις με τον Λουκασένκο για να τον απομακρύνουν από τη Μόσχα. Και το κατάφερναν σε πολλές περιπτώσεις.

Θυμάμαι που τον Ιούλιο του 2020 ο ηγέτης της Λευκορωσίας είχε συλλάβει 33 Ρώσους πράκτορες. Αλήθεια μόνος του έμαθε πως αυτοί ανήκουν στον στρατό του Βάγκνερ;

Οι πράκτορες πήγαιναν στη Λευκορωσία να επηρεάσουν δυναμικά στις εκλογές για ανατροπή του Λουκασένκο. Έτσι ειπώθηκε. Η Ρωσία δεν εμπιστευόταν τον άνθρωπο.


Η Δύση; Θέλει να αποχωρήσει από την πολιτική ο Λουκασένκο και να υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο για πληρη ένταξη της χώρας στους θεσμούς της Δύσης. Νομίζω αυτό το σενάριο θα δούμε τις επόμενες μέρες ίσως, εξαιτίας του οποίου θα δούμε πάλι την αντίδραση της Ρωσίας και θα επαναληφθούν ίσως δυναμικά σενάρια.


Η Δύση είναι λοιπόν πολύ δυνατή, πολιτικά οικονομικά, στρατιωτικά, διπλωματικά.

Η Ρωσία ανήκει στο ίδιο έθνος με τους Λευκορώσους, όμως στην επικοινωνία με τους Σλάβους που είναι γείτονές της έχει πάντα σχεδόν αποτυχία.


Το πρόβλημα με τη Ρωσία είναι ότι όλα τα έχει σε καλό επίπεδο. Όμως η ιδεολογία της έχει απομακρυνθεί από την αρχαία ελληνική και έτσι δεν τα βγάζει πέρα. Ο ρωσικός πολιτισμός είναι πολιτισμός αρχαιοελληνικός. Πώς λοιπόν εσύ θα τα καταφέρεις όταν απομακρύνεσαι από τον Πλάτωνα και τον Ευριπίδη; Η σλαβοφιλική, η ορθόδοξη, η σοσιαλιστική, η ευρασιατική θεωρία πνέουν τα λοίσθια.


Στη η μάχη στο Λευκορωσία θα είναι πιο σκληρή από την Ουκρανία. Γι αυτό η μόνη λύση είναι να γίνουν ελεύθερες εκλογές υπό την εποπτεία του ΟΗΕ.