Μαΐου 05, 2021

Στην άλλη πλευρά του ορίζοντα

 Στην άλλη πλευρά του ορίζοντα



Ελένη Ηλιοπούλου-Ζαχαροπουλου

Ένα ωραίο αφήγημα έφτασε στα χέρια μου. Το " Στην άλλη πλευρά του ορίζοντα " της Ελένης Ηλιόπουλου-Ζαχαροπούλου που αναμετράται με την παιδική ηλικία στην γενέθλια πόλη. Η νουβέλα αυτή αποτελεί μια αναπόληση της παιδικής ηλικίας, η οποία είναι πολύ σημαντική για την προσωπικότητα του ανθρώπου. 


Η ηρωίδα, η μικρή Μυρτώ ζει στο μικρό χωριό Τρόπαια και νιώθεις πως η προσωπικότητα της αναπτύσσεται από την αγάπη της μάνας και της οικογένειας, από το ενεργητικό βλέμμα, την περιέργεια για το τι γίνεται στον κόσμο, από την αγάπη του βιβλίου και της ανάγνωσης, από τις ανοιχτές κοινωνικές σχέσεις.

Η Μυρτώ ανακαλεί στη μνήμη της μετά από πολλά χρόνια το χωριό της το θάμβος της παιδικής ηλικίας. Είναι ένας μαγικός χώρος από τον οποίον ο άνθρωπος παίρνει δυνάμεις για την υπόλοιπη ζωή του. Ο φυσικός χώρος, ο σχετικά αποκλεισμένος με τα βουνά και οι άνθρωποι, βοηθούν τον άνθρωπο να πάρει το δρόμο του. 


Έτσι και η ηρωίδα θα ακολουθήσει το δρόμο για την άλλη πλευρά του ορίζοντα, για την πόλη, για να μορφωθεί.

Η ηρωίδα ποτέ δεν ξεχνάει τον γενέθλιο τόπο της. Τον θυμάται και παίρνει δύναμη στη ζωή της. 

Ζώντας σε μια μεγάλη πόλη νιώθει απομονωμένη από τις κοινωνικές σχέσεις, χωρίς δεσμούς και σχέσεις. Η ζωή στην πόλη περιγράφεται μοναχική και θλιβερή. 


Η ηρωίδα θα ήθελε στην πόλη να επικρατήσει η ζωή, η ανοιχτοσύνη του χωριού. Αυτό είναι και ένα από τα σημερινά μηνύματα της αφήγησης της Ηλιοπούλου - Ζαχαροπούλου: η ζωή στην πόλη να γίνει ανοιχτή, να γίνει πιο κοινωνική και εξωστρεφής.


 Η αφήγηση διακρίνεται για το ήθος και την απουσία εχθρότητας ή μίσους


Το " Στην άλλη πλευρά του ορίζοντα" αποτελεί ένα συμβολικό αφήγημα, ένα πέρασμα από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση και ένα αφήγημα επιστροφής στην παιδική ηλικία. Και οι δύο ηλικίες ενώνονται με την αγάπη για την γενέθλια πόλη.