Νοεμβρίου 20, 2020

ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑ


 ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑ


«Στάλιν και Μέριλιν», Βλαδιμίρ Σόκοφ, 1989

Ο ρωσικός πολιτισμός βρέθηκε στο κέντρο του ενδιαφέροντος του Καζαντζάκη. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη λογοτεχνία το ρωσικόκινηματογράφο και το ρωσικό θέατρο. 


Ταξίδεψε στη χώρα και προσπάθησε να μάθει πολλά για την πολιτική και την ιδεολογία της χώρας. 

Ο ίδιος ήταν μια ενδιαφέρουσα προσωπικότητα, η οποία προσπάθησε να συνθέσει τις αντιθέσεις της εποχής, δημιουργώντας ένα φιλοσοφικό και συγγραφικό κρέντο τέτοιο που δεν θα απέκλειε τις  μεγάλες θεωρίες της εποχής του. Ο Καζαντζάκης λοιπόν ασχολήθηκε και με την ιδεολογία και μπορούμε να βγούμε την άποψή του σε πολλά κείμενα. Η δική μου έρευνα προσπαθεί να διερευνήσει την πορεία του μέσα από τις αντιθέσεις και τα μεγάλα διλήμματα της εποχής. Ευρύτατη έρευνα για το ρωσικό πολιτισμό έχω κάνει στο έργο «Καζαντζάκης και Ρωσία» (2013), σε αυτή τη μελέτη ασχολούμαι μόνο με μια ειδική εκδοχή αυτής της σχέσης, μόνο δηλαδή με την πολιτική. 

Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί μελέτη που βασίστηκε σε ομιλία μου με θέμα «Καζαντζάκης και Κομμουνισμός», που πραγματοποιήθηκε στο διεθνές επιστημονικό συνέδριο που πραγματοποίησε η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη  υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στις 15 και 16 Φεβρουαρίου του 2018, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης.  

Το άρθρο «Οι σχέσεις του Καζαντζάκη με τον κομμουνισμό» από τη μελέτη «Καζαντζάκης και πολιτική», εκδ. Καστανιώτης, Μάιος 2019, μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.